vergi borcu yoktur

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir ve Neden İhtiyacınız Var?

Vergi borcu yoktur yazısı Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan veyahut faaliyet gösteren bir bireyin veya işletmenin ödenmemiş Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan sorgulama sonucu vergi borcu olmadığında verilen önemli bir belgedir. Bu belge, tüm vergilerin ödendiğinin ve bekleyen herhangi bir borcun bulunmadığının kanıtıdır. Ayrıca, vergi dairesin ‘den gelecek herhangi bir vergi talebine karşı bir koruma görevi görür.

Vergi borcu yok belgesi, vergi dairesin ‘den olası herhangi bir sorumluluktan kaçınmak isteyen bireyler ve işletmeler için çok önemlidir. Gelecekte öngörülemeyen vergi sorunlarından korunmalarına yardımcı olur ve tüm vergilerinin güncel olduğu konusunda gönül rahatlığı sağlar. Ayrıca, İhaleye katılma, kredi almak veya ipotek başvurusu yapmak, araç muayenesi, araç satışı, teşviklerden yararlanma gibi çeşitli amaçlar için de kullanılır.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma Yöntemleri?

Vergi borcu yok belgesini almanın bir yolunu mu arıyorsunuz? Büyük miktarda vergi borcuyla karşı karşıya olabilirsiniz ve bundan nasıl çıkacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Neyse ki, borcu yoktur evrağına başvurmanın ve yükünüzü hafifletmenin birkaç yolu var. Çevrimiçi şekilde dijital dilekçe ile internet vergi dairesi üzerinden veya şahsen başvurabilirsiniz. Bu yazıda, her iki durumda da belgeyi başarıyla almak için gereken adımları ele alacağız. Problem yaşamadan süreç hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

İnternet Vergi Dairesi Çevrim İçi Hizmet Yöntemi

Ülkemizde vergi dairesine kayıtlı bir şekilde faaliyet gösteren bir şahıs veya tüzel kişilik iseniz internet üzerinden borcu sorgulaması yaparak, borcunuzu görebilir ve borcu yoktur belgesi talep edebilirsiniz.

Şahsen vergi dairesine başvuruda bulunarak belge alınması

Vergiye kayıtlı olduğunuz vergi dairesine giderek, şahsen kayıtlı olduğunuz vergi dairesine dilekçe ile başvurarak belge talep edebilirsiniz. Aşağıda dilekçe örneğini bulabilirsiniz.

Vergi Dairesinden Vergi Borcu Mesuliyeti Yok Evrağı Talep Etmeden Önce Yapmanız Gerekenler?

Öncelikli olarak internet vergi dairesine girip borcunuzun olup olmadığını kontrol edip, varsa ödemeniz ondan sonra interaktif dilekçe ile başvuru yapmanız sürecin uzamasını engeller.

Vergi Borcu Yok Mektubu Nasıl Oluşturulacağına İlişkin Adım Adım Kılavuz

Sisteme giriş işlemi nasıl yapılır?

Öncelikli olarak https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden vergi dairesine giriş kısmına gidilir. Kullanıcı adı, kullanıcı şifresi veya e-devlet bilgileri ile giriş yapılır.

vergi dairesi kullanıcı girişi

Sistemde borç sorgulama

Açılan ekranda vadesi geçen mevcut güncel borcunuz ile vadesi gelmemiş borçlarınız var ise gözükecektir. Eğer borcunuz bulunmuyorsa diğer adıma geçebilirsiniz.

vadesi geçmiş borçları sorgulama

Dilekçe oluşturma

Ana sayfadaki soldaki bölümden sırasıyla ödeme ve borç işlemleri üzerine gelip, borç durum yazısı talebine tıklayınız. Daha sonra dilekçe ekranından gerekli bilgileri doldurmanız istenecektir. Bu bilgileri öğrenmek için okumaya devam ediniz.

dilekçe oluşturma

Vergi Borcu Yoktur Talep Dilekçesinde Hangi Bilgiler İşlenir?

Dilekçeyi sistem üzerinden gönderebilmeniz için yapmanız gerekli işlemler bulunmaktadır. Bazı bilgileri doğru şekilde vermeniz önem arz etmektedir. Bunları kısaca özetleyelim.

Vergi Borcu Yoktur Talep Dilekçesinde Hangi Bilgiler Seçilir?
Dilekçenin verileceği kurumu belirleme
dilekçenin verileceği kurumu seçme

Öncelikli olarak vergi borcu yoktur belgesinin verileceği kurum veya kuruluş belirlenmelidir. Sistemde kayıtlı olarak aşağıdaki seçenekler karşınıza çıkacaktır.

  1. Kredi Garanti Fonuna

Kobilere verilen hazine garantili finansman için başvuran işletmelerin bu seçeneği seçmesi gerekir.

  • İlgili Belediye Başkanlığına

Ülkemiz sınırlarındaki herhangi bir belediye de işlem yapılacağı zaman seçilir.

  • KOSGEB’ e

Girişimcilere ait işlemlerde kurum tarafından borcu yok yazısı istendiğinde bu seçenek seçilir.

  • Tarım ve Orman Bakanlığına

İhale vb tüm işlemlerde ilgili bakanlık seçilir.

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına

Müteahhitlik belgesi ve ihale işlemlerinde kullanılmak üzere tercihlerde mevcuttur.

  • Emniyet Genel Müdürlüğüne

Silah ruhsatı almak isteyenler için bu kısım işaretlenir.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına

İhale vb tüm işlemlerde ilgili bakanlık seçilir.

  • Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına

İhale vb tüm işlemlerde ilgili bakanlık seçilir.

  • Diğer Kurum ve Kuruluşlara

Yukarıda belirtilmeyen veyahut ilgili Bakanlıkların alt kuruluşları için belge gerekli olduğunda bu seçenek işaretlenir. Ekranın sağ tarafında manuel olarak kurum adı yazmanız için bölme açılır.

Vergi borcu yok yazısı talep nedeni nasıl seçilir?
borcu yoktur yazı talep nedeni

Bu kısımda karşımızda 3 seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler sırasıyla,

1Kamu İhale Mevzuatı Kapsamında İhaleye girmek için
2Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Ödeme Alabilmek için
3Diğer (Tüm Geri Kalan İşlemler)
Vergi Borcu Yoktur Belgesi Talep Nedenleri

Bu kısımdan ilk ikisi ihaleli işleri kapsamaktadır. Eğer ihaleli bir iş için belge başvurusu yapmayacaksanız, diğer seçeneğini işaretleyeceğiz.

Borcu yoktur yazısının geçerli olacağı tarih nasıl belirlenir?
yazının hazırlanacağı tarih

Bu alanda karşımıza 2 tercih hakkı çıkmaktadır.

  1. Güncel Tarih
  2. Geriye yönelik tarih  (Belirtilen tarihten önceki borç bilgisi)

Bu seçenekte ihaleye katılım için veyahut diğer işlemleri seçtiğiniz takdirde, geriye yönelik tarih belirleme hakkı vermektedir.

Dilekçe sonucunun gönderileceği e-posta adresi belirleme

Son olarak borcu yoktur belgesinin e-mail olarak gönderileceği posta adresini girmenize müteakip işleminiz tamamlanmıştır.

dilekçe başvuru tamamlanma resmi

Vergi Yükümlülüğü Yok Belgesi Yazarken Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar

1-) Ödeme almak için ihaleye girme kısmının seçilmesi

2-) Borç tarihini yanlış girme

3-) Kurum adını yanlış yazma

Vergi yükümlülüğü belgesi, bir bireyin veya işletmenin vergi yükümlülüğü olmadığını kanıtlayan bir belgedir. Kredi veya kredi verirken genellikle borç verenler, alacaklılar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından talep edilir. Bu mektup aynı zamanda iflas başvurusunda bulunmak veya bir mirasın tasfiyesi gibi yasal ve idari amaçlar için de kullanılır. Ödenmesi gereken herhangi bir vergiden sorumlu olmadığınızı kanıtlamak için bir vergi yükümlülüğü belgesine sahip olmanız önemlidir.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Örneği

Dilekçe işlemlerinin tamamlandığında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aşağıdaki örnekteki şekilde bir e-mail alacaksınız.

vergi borcu yoktur yazısı örneği

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Evrağındaki Belirtilen Hususlar

Tarafınıza gelen evrakta şu bilgiler yer alır.

* Bu belge tanzim edildiği tarihten itibaren 15 gün geçerlidir.
** “HAYIR” açıklamasının olduğu satırlarda yer alan borçların dikkate alınarak ödeme/işlem yapılması, EVET açıklamalarının olduğu satırlarda yer alan borçların ise dikkate alınmadan ödeme/işlem yapılması gerekmektedir. *** “EVET” açıklamasının olduğu satırlardaki borçlar ikincil sorumluktan (ortak, kanuni temsilci vb.) kaynaklanmakta olup, ödeme/işlem yapılması sırasında bu borçların da dikkate alınması gerekmektedir. **** Sorumlu tutulacak toplam tutarın 5.000,00 TL’nin (bu tutar dahil) altında olması halinde herhangi bir kesinti yapılmaksızın hak sahibine/ilgilisine ödeme/işlem yapılacaktır. ***** Kesintinin aktarımı sırasında mükellefin adı soyadı/unvanı, vergi kimlik numarası/T.C. kimlik numarası ve dilekçe numarası bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir. Genel bütçeli kurumlar kesintileri, kesintinin aktarılacağı vergi dairesine muhasebe işlem fişi düzenlemek suretiyle aktaracaktır.
****** Bu yazı İnternet Vergi Dairesi tarafından oluşturulmuştur. Yazının doğruluğunu https://intvrg.gib.gov.tr adresine T.C. kimlik bilgileri veya kullanıcı kodu ile giriş yaparak, ‘Genel Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri’ altında ‘Dilekçe Sorgulama’ menüsünden, dilekçe numarası ve vergi kimlik numarası bilgileri ile kontrol edebilirsiniz.
İnternet Vergi Dairesinden Gelen e-mail Bilgilendirme Örneği

İhale işlerinde vergi borcu mevzuatı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının gerçekleştirdikleri yapım, mal ve hizmet alımı ihalelerinde en büyük günah olarak saymış olduğu durumlardan bir tanesi işletmelerin vergi borcudur. Bu durum mevzuatta açıkça belirtilmiş ve ağır yaptırımlar eklenmiştir. Gelin mevzuatı beraber inceleyelim.

Kamu İhale Genel Tebliğ Madde 17- İsteklilerden 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddenin dördüncü fıkrasına göre istenecek belgeler

(d) bendinde; “Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan”

Kamu İhale Genel Tebliğ

 
17.4.1. Yıllık gelir, yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim, motorlu taşıtlar, şans oyunları, damga, banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiler ile bu alacaklara ilişkin vergi zayi cezaları, gecikme zammı ve faizleri bağlamında toplam 5.000 TL’yi aşan tutarlardaki borçlar vergi borcu olarak kabul edilecektir.

17.4.2. İsteklinin;
a) Beyan üzerine alınan veya maktu olarak belirlenip ödemesi belirli tarihlerde yapılan vergilerde ödeme vadesi geçmiş olup ödeme yapılmamış ise kesinleşmiş vergi borcu olduğu,
b) Vergi borcunun 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde cebren tahsili yolunda tesis edilen işlemlere karşı dava açılması halinde, bu dava sürecinde veya sonucunda takip ve tahsili durduracak geçici veya nihai bir karar bulunmadığı durumlarda kesinleşmiş vergi borcu olduğu,

c) Resen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı vergi yargısında dava açılmışsa bu dava üzerine tahsil edilebilir hale gelmiş ve süresinde ödenmemiş alacak bulunmadığı sürece kesinleşmiş vergi borcu olmadığı,
ç) Resen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı dava açma süresi geçirilmediği sürece, kesinleşmiş vergi borcu olmadığı,
d) Vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak vergi idaresi tarafından taksitlendirilmiş veya tecil edilmiş vergi borçlarının, vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece, kesinleşmiş vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.

17.4.3.  İsteklilerin vergi borcu olmadığına ilişkin belgeyi, başvuracakları herhangi bir vergi dairesinden veya Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden almaları mümkündür. Bu belgenin; son başvuru ve/veya ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi ve isteklinin 17.4.1. numaralı alt maddede belirtilen alacak türlerinden olan borçları dikkate alınarak ilgili vergi dairelerinden temin edilen bilgiler kapsamında düzenlenmesi gerekmektedir.

17.6.3. 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentleri gereğince, ihaleye katılan isteklinin teklifinin başka bir sebeple değerlendirme dışı bırakılıp bırakılmadığı, bu isteklinin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olup olmadığı veya ihalenin iptal edilip edilmediğine bakılmaksızın, isteklilerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlarının bulunduğunun anlaşılması (sosyal güvenlik prim veya vergi borcu bulunması gibi) halinde, bu durumda olanların ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi, ancak haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmemesi gerekmektedir.

Görüleceği üzere vergi borcu ile ilgili farklı, şekilde ihtilafa sebep olmayacak bir biçimde düzenleme yapılmıştır.

İhale Vergi Borcu Yoktur Yazısı Enflasyon Sorunsalı

Ülkemizde her zaman olduğu gibi işletmelerin veyahut firmaların lehine bir durum olduğunda mevzuatın çalışmamasıdır. Buradaki problem enflasyon ile her geçen gün derinleşmektedir. İhale mevzuatındaki parasal tüm tutarların her yıl enflasyon oranında artmasına rağmen vatandaşın lehine olan 5.000,00 TL’ lik limit asla yükselmemektedir. Örneğin 2009 yılında vergi borcu borç limiti 1.000,00 TL iken, 2010 yılında 5.000,00 Türk Lirasına yükseltilmiş ve halen aynı limit geçerlidir.

13.06.2023 tarihi itibariyle mayıs ayı endeksi ile bu tutarı güncellediğimizde 63.314,16 TL olması gerekirken, Devlet bildiğiniz kulağının üzerine yatarak, duymazdan gelip halen ısrarla 5.000,00 TL limiti uygulamaktadır. Artık bu tutar firmaları sıkıntıya sokmaktadır. Türkiye de faaliyet gösteren firmaların en ufak bir işlemde zaten vergi borcu bu tutarı aşmaktadır. İvedi olarak yasal düzenleme yapılarak brüt asgari ücrete endekslenmelidir. Böylelikle her yıl hesaplaması daha kolay olur ve ömürlük çözüm sağlanacaktır.

Kolayca Vergi Muafiyet Yazısı Alın! İhaleden önce yaklaşık maliyeti hesapladığınız da yapacağınız ilk iş evrağınızı almak olsun

Basit sürecimizle vergisiz sorumluluk evrağınız hızlı ve kolay bir şekilde alın. İhaleleri kaçırmayın ve güvenle katılın. 🙂

Vergi borcu yoktur yazısı ne kadar sürede alabilirim?

İnternet üzerinden sabah başvuru yaptığınızda gün içerisinde, öğleden sonra başvuru yaptığınızda bazen ertesi güne sarkmaktadır.

Vergi borcu yoktur yazısı ücretli midir?

Hayır, hiçbir ücret ödemeden alabilirsiniz.

İhale vergi borcu limiti nedir?

Kamu İhalelerinde 5.000,00 TL’ nin altı vergi borcu olarak sayılmaz.

İhalede vergi borcu olan firma nasıl cezalandırılır?

Teminatı gelir kaydedilir, yasaklama verilmez.

İhale Vergi Borcu Yoktur Yazısı Limit Güncellemesi Var mıdır?

Maalesef, 2010 yılından beri limit güncellenmemiştir.

İhalede Sözleşmeden önce vergi borcu ödenebilir mi?

Borç olarak ödenebilir ancak, ihale tarihi itibariyle kesinleşmiş borcunuz olursa bunun geri dönüşü yoktur. Bu yüzden ihale tarihinde mutlaka vergi borcu yoktur yazısı alınız.

Scroll to Top